Yiğit,” Maalesef bozuk elmalar her zaman çıkıyor onlar bedelini ödeyecekler ama onlardan çok ihtiyaç sahibi insanlar bedel ödedi.

15 Temmuz Hem Dernekleri Hem de İhtiyaç Sahiplerini Etkiledi

15 Temmuz kalkışması sonrasında dernek olarak zor zamanlar geçirdiklerini vurgulayan Yiğit,” Maalesef bozuk elmalar her zaman çıkıyor onlar bedelini ödeyecekler ama onlardan çok ihtiyaç sahibi insanlar bedel ödedi. Biz ihtiyaç sahibi ailelere ulaşamadık. Önemli olan oydu ama ulaşamadık onlara. “dedi. Türkiye genelinde faaliyet sürdüren ve yaptıkları her çalışmayla isimlerinden söz ettiren Beşir Derneği Malatya Şube Başkanı Abdulvahap Yiğit’le yaptıkları çalışmaları, Malatyalıların Beşir Derneğine bakış açısını,  yaklaşan Ramazan ayı için yaptıkları çalışmaları, Beşir Derneği olarak Malatya’daki hedeflerini ve daha fazlasını konuştuk.

Kendinizden bahsederseniz neler söylemek istesiniz, kaç yıldır Beşir Derneğinde çalışıyorsunuz?

21 Haziran 2014 tarihi itibariyle Beşir Derneği Malatya temsilciliğini açtık. Daha önce temsilcilik bazında bir şey yoktu, yardımlarımız oluyordu ama resmi bir şekilde değildi. Resmi olarak 2014’te açtık burayı.  Bu işe ilk 14 aile ile işe başladık şu anda kayıtlı aile sayımız 66 tane. Kayıtsız ailelere özellikle Suriyelilere de yardımlarımız oluyor.  Şu an yaklaşık 15 tane Suriyeli aileye yardım yapıyoruz. Bunun yanında Beşir marketimiz var. Şu ana kadar 350 çocuğa kırtasiye yardımımız oldu. 770 tane çocuğa bayramlık kıyafet dağıttık. Ve bu çalışmalarımız son hız devam ediyor.

Yaptığınız çalışmalar neler, insanlara hangi yardımlarda bulunuyorsunuz?

Şimdiye kadar ihtiyaç sahiplerine 7 tane buzdolabı, 8 tane çamaşır makinesi, 8 adet kanepe 100 adet halı yardımı yaptık. Biz yaklaşık 5 yıldır Kilis’te ve  2 yıldır da Reyhanlı’dayız. Aynı zamanda bizim Kilis’te ve Reyhanlı’da bir aş evi ve fırınımız var biz oraya şimdiye kadar 4 tır gıda malzemesi yolladık. Bunun 3 tırı un 1 tırı ise gıda malzemesiydi. Afrin’e 150 adet battaniye,  56 tane halı, 11 tane buzdolabı, 9 tane çamaşır makinası, mutfak tüpü ve mutfak ocağı yardımında bulunduk.  Suriyeliler Malatya ilk geldikleri zaman odun kömür sıkıntıları vardı o zaman da yakacak yardımında bulunduk.  Geçen ay itibariyle Afrika’da bir su kuyusu projesi başlattık ve onu da bitirdik parasını yatırdık ve birkaç ay içinde  Malatya Beşir Derneği Temsilciliği Seyyid Muhammed Çeşmesi olarak faaliyete geçecek. Afrika’da su sıkıntısı çok ciddi boyutta Biz pek bir şey yapamadık maalesef.  Gönül isterdi ki daha fazla su kuyusu yapalım ama bundan önceki bu malum cemaat bizi biraz yordu.

15 Temmuzdan sonra insanların size bakış açısı nasıl oldu ve bu olaydan dolayı ne gibi sıkıntılar yaşadınız?

15 Temmuzdan sonra insanların derneklere olan güveninin sarsılmasından dolayı çok yorulduk. Ama milletimiz Artık yavaş yavaş uyandı. Ama bu aşamaya gelene kadar bizi çok fazla yordular. İnsanlara ulaşmada çok sıkıntı çektik, bağış noktasında da çok ciddi sıkıntı çektik, ama şimdi hamdolsun yavaş yavaş sistem oturdu. İnsanlarımız tekrardan derneklere güvenmeye başladı. İnsanlar yapılan yardımlar gördükleri için tatmin oluyorlar artık.  Halkımız bize ‘Bizim için dernekler tarikatlar bitmiştir, yapacağımız hayır işlerini biz kendimiz yapacağız.’  diye tepki de bulundular.  Cemaatin olumsuz yansımasının etkisi yavaş yavaş artık kırıldı milletimiz tekrardan derneklere sivil toplum kuruluşlarına güvenmeye başladılar. Vatandaşların tarafından bakarsanız onlar da haklılar  Bu işin içinde olmasam ben de öyle düşünürdüm açıkçası. Ama maalesef bozuk elmalar her zaman çıkıyor onlar bedelini ödeyecekler, daha doğrusu onlardan çok ihtiyaç sahibi insanlar bedel ödedi. Biz ihtiyaç sahibi ailelere ulaşamadık. Önemli olan oydu ama ulaşamadık onlara çok şükür şimdi iyiyiz bu durumu aştık. Bu olaydan sonra kovulduğumuz yerler oldu. Ama şimdi hamdolsun kendileri arıyorlar kendileri getiriyorlar yardımları. Biz bu işi Allah rızası için yapıyoruz başka hiçbir gayemiz, amacımız yok, bizim görevimiz belli bir Sivil Toplum Örgütüyüz. Sivil toplum örgütünün amacı topluma yardımcı olmaktır. Bizim görevimiz yalnızca insanların gönlünü kazanmaktır, başka bir amacımız yok. Şöyle bir şey var, aç insanın dini sorulmaz. Aç olan bir insana sen oruç musun, namaz kılıyor musun diye sormayız. Hem etik değil hem de insani değil bizim için önemli olan gerçekten ihtiyaç sahibi olması başka hiçbir özelliği dini dili ırkı mezhebi bizim için önemli değil.

Ramazan ayı yaklaşıyor bu ayda yapmayı planladığınız çalışmalar nelerdir?

Biz dernek olarak sadece Ramazan ayında gıda dağıtımını pek uygun görmüyoruz.  Sadece Ramazan ayında dağıtıyorlar Ramazan’dan sonra ise ortada pek kimse görünmüyor. Ramazan sonuçta 12 ay değil 1 ay götürüp bir aileye bir gıda kolisi bırakıyorsun onda sıkıntı yok ama bundan sonrası var, aileler var, okuyan çocuklar var, ev kiraları, elektrik su faturaları var.  Bu Ramazan geçen yıl yaptığımız gibi ‘ Bir kap bir kalp’ projesi başlatacağız. Bu projeyi geçen yıl acemi bir şekilde yaptık ama bu yıl daha profesyonel bir şekilde yapacağız ve hayata geçireceğiz. Sefer taslarımızı aldık. İsteyen insanlar beşir. org. tr adresinden girerek Ramazan ayında kaç gün kaç kişiye yemek vermek istediklerini burada belirleyecekler. Bunlar bize sistemden düşerek sisteme düştükten sonra biz de bu ailelere arayarak hangi gün ne kadar yemek yapmak istediklerini teyit ederek onların yaptığı yemekleri o gün alarak ihtiyaç sahibi ailelere götüreceğiz. Ramazan ayına insanların tereyağı, peynir, et ve tavukla girmelerini istiyoruz. Ramazan’dan önce o evi biz Ramazan ayına hazırlıyoruz. Ramazan’dan önce bir tane büyükbaş hayvan kesip ihtiyaç sahibi ailelerimize dağıtarak onları Ramazana hazır hale getireceğiz. Ramazanın başından itibaren biz bayram hazırlığına başlıyoruz. Bayram hazırlığında da önceliği çocuklara veriyoruz onları tepeden tırnağa giydireceğiz inşallah. İhtiyaç sahibi ailelerin bayram şekerlerini ve tatlı ihtiyaçlarını Allah nasip ederse inşallah karşılayacağız.

Bir aileye yardım yapılırken yardımı sürecini ve yardımdan sonrasını denetliyor musunuz bu aşamada neler yapıyorsunuz?

Bizim standardımız bir aileye 12 ay yardım yapmak. 3’üncü ay itibariyle bir sebep bularak o eve bir malzeme götürüyoruz ziyaret ediyoruz. ‘Müsaitseniz eğer bir mutfağınıza bakmak istiyoruz.’ diyoruz. Eğer mutfak bıraktığınız gibi ise yardımlarımız devam ediyor. Eğer bir düzelme var ise hemen notumuzu alıyoruz ve genel merkezimize iletiyoruz ve onun yardıma daha ihtiyacı olmadığı için yardımı kesiyoruz.

Yardım yapacağınız kişiyi nasıl belirliyorsunuz sadece dul ve yetim olmasına mı bakıyorsunuz hangi kriterleri arıyorsunuz?

Bize ihtiyaç sahipleri internet üzerinden de başvuru yapabilir beşir.org .tr’ ye girdikleri zaman bireysel başvuru kısmından başvurularını yapabilirler başvuru yaptıktan sonra bizim sisteme düşüyor onlar. Biz o adresi alıp habersiz bir şekilde gidiyoruz ve bir sosyal inceleme yapıyoruz. Sosyal incelemede bizim kriterimiz mutfak o kişinin koltuğu şöyleymiş televizyonu bu marka almış buzdolabı şu markaymış biz onlara bakmıyoruz. Mutfaktaki buzdolabının içine bakıyoruz, erzagina bakıyoruz.  Ondan sonra formumuzu dolduruyoruz aileye sorular soruyoruz. Daha sonra büroya geldikten sonra Sosyal Hizmetler kurumunda çalışan arkadaşlarımıza bu kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını verdiğimiz zaman o kişinin yardım alıp almadığını ortaya çıkarıyoruz. Bizim kriterimiz onları güzel bir şekilde yaşatmak. Üniversiteye giden bir çocuğun aylık masrafı 600-700 lira ilkokul çocuğunun servis masrafı 400-500 lira biz bunların hepsini hesaplıyoruz ve ailelere 125 ile 150 arasında puan veriyoruz. Biz kurum olarak dul ve yetimlere daha fazla ağırlık veriyoruz. Biz aynı zamanda insanların tembel olmasına da karşıyız. Eğer sağlığı sıhhati izin verdiği halde çalışmıyorsa bir kişi o eve pek yardım yapmayız. Çünkü biz netice itibariyle zekât dağıtıyoruz şayet kişi sakat veya sağlık sorunu var ise o zaman amenna elimizden gelen her yardımı yaparız. Eğer bu iş meslek haline getirene yardım edersek bu hem o aileye ihanet oluyor hem de yardımlarını aldığımız kişilere ihanet oluyor.

 

Yardımlarınızı yaparken, götürürken ne gibi sıkıntılarla karşılaşıyorsunuz?

15 Temmuz sürecinden Sonra bayağı sıkıntı yaşamıştık Ama şu anda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bu olay yaşandığında ilk günlerinde bir fabrikaya girdik fabrikası sahibi bizi fabrikaya almadı, ‘ Hiçbir dernek bir daha bu kapıdan giremez.’ dedi. Bizim yaptığımız yardımlar çok şeffatir. Derneğe giren hangi ürün olursa olsun sisteme kaydedilir ne çıkacaksa ihtiyaç sahiplerine verilecekse sistemden düşürülür ve dernekler masası bizi denetler.

Size yardım ulaştırmak isteyen insanlar size nasıl ulaşıyor?

Bize site üzerinden yardımda bulunabilirler,büroya getirebilirler. Bizim istediğimiz şu biz insanlardan para istemiyoruz. Eğer bize gıda yardımında bulunacaklarsa önceden bizi arayıp sorsunlar neye ihtiyacımız olduğu ile ilgili. Bize yardımda bulunan insanlara makbuzlarını veriyoruz gıda bankacılığından faydalanmak isterlerse de yardımcı da oluyoruz. Eğer isterlerse sisteme girip yardımının nereye gittiğini de kontrol edebilir, izleyebilir.

Beşir Derneği’nin Türkiye genelinde devam eden birçok projesi var. Bu projelerden hangileri Malatya’da uygulanıyor.

Malatya’da cezaevlerine dergi projemiz var. Cezaevlerine Semerkand adlı dergimize gönderiyoruz Eğer talep ederlerse Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uygun kitapları götürüp mahkumlara veriyoruz. Bunun yanında devam eden kan kampanyamız var. Eğer Kızılay isterse genel merkezimizin arıyor ve biz bunu daha önce Malatya’da iki defa yaptık. Kampanyamız hâlâ devam ediyor.

Malatya’daki diğer yardım kuruluşları ile karşılaştırdığınızda insanlar Beşir Derneği’ne nasıl bakıyorlar?

Bizim diğer sivil toplum örgütlerinden avantajımız bir mağazamızın olması ihtiyaç sahiplerinin alışverişlerini kendilerinin yapması. İkinci bir husus bizim aile inceler incelemelerimizde gerçekten benim içim rahat. Allah bize bu incelemelerde gerçekten yardımcı oluyor Eğer bir aile bizi kandırıyorsa ne yaparsa yapsın birkaç ay içinde Onun foyası ortaya çıkıyor Biz daha 12 ay kandırılmadık 2 ay 3 ay kandırıldık ama ben asla 3 aydan fazla kandırıldığımızın hatırlamıyorum bir bakıyorsun zaten bir yerden patlak veriyor, her şey ortaya çıkıyor ondan sonra  genel merkezimizi arayarak o kişinin yardımlarını sonlandırıyoruz.

Malatyalılar Beşir Derneği’nin biliyor mu size yardımlar geliyor mu ne tür yardımlar geliyor?

Malatyalılar tam anlamıyla Beşir Derneğini bilmiyorlar kabul ediyorum bu bizim hatamız. Biz bu konuda biraz geride durduk ilk etapta. Geride durmamız gerekiyordu ilk başlarda insanların bize bakış açısı biraz sıkıntılıydı. Biz insanların bu bakış açısından korktuğumuzdan değil bu insanların günaha girmemesi veyahut da bizim hakkımızda önyargılı olmamaları için geride durduk. Asla ve keza hiçbir siyasi amacımız yoktur. Ama 2014 yılı ile şu anı kıyaslar iseniz çok çok farklı. Beşir Derneği’nin bir farkı daha var Beşir Derneği 26 Mart 2013 tarihinde 55 ve 45 sayılı kanun gereğince Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına çalışan bir dernek olarak kuruldu.  Kamu yararına çalışan dernek statüsü Türkiye’de sadece 94 dernekte var Bunlardan birisi de Beşir Derneği.

Bazı derneklerin meslek edindirme projeleri var sizin de böyle çalışmalarınız, projeleriniz var mı?

Şu an için yok Adıyaman’da Halıcılık kursu açıldı ilerleyen zamanda meslek edindirme ile alakalı güzel şeyler olacak.  Proje aşamasında olan uyuşturucu ile mücadele çalışmamız var. Uyuşturucu maalesef Türkiye’nin ve dünyanın bir sorunu uyuşturucuyla Mücadele Derneği çalışmamız var. Ama bu iş hiç kolay değil bir iş yaptın mı güzel ve temiz yapacaksın. Öncelikle yapacağınız işin altyapısını yapacaksınız ki o işten istediğiniz verimi alabilesiniz.

Beşir Derneği olarak Malatya’da faaliyete başladığınızdaki hedeflerinize ulaştınız mı bu hedefleriniz neler?

İlk faaliyete başlarken koyduğumuz hedeflere henüz ulaşamadık. Allah nasip ederse Beşir Derneği’nin marketini büyüteceğiz. Biz istiyoruz ki marketimizde çeşit biraz daha bol olsun çocukların ilgi duyduğu alabileceği şeyleri daha ön plana alacağız. Bunun yanında bir çocuk mağazasını yapmayı çok istiyorum bunu da inşallah yapacağım. Hedefimiz nerede mahsun ve mahcup bir gönül var ise onu bulmak. Malatya’nın neresinde  ihtiyaç sahibi bir insan var ise bu bizim sorumluluğumuzdadır.

Benim sormak istediğim sorular bu kadardı sizin eklemek istediğiniz herhangi bir şey var mı?

Allah devletimize zeval vermesin Afrin’deki askerlerimizin kardeşlerimizin Allah yar ve yardımcıları olsun. Güvenlik güçlerimiz bizim göz bebeğimiz. Bu önyargı ile üzerimizden atalım birbirimize güvenelim inşallah başka çare yok birbirimizi seveceğiz ve güveneceğiz beraber bu yükün altından çıkacağız.

 

15 temmuz Malatya Beşir Derneği Sosyal Hizmetler kurumu Ramazan ayı yardım

App Store'dan indirin