Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı başkanı Zafer Karatay lise öğrencilerine, Kırım'ı ve Kırım'dan göçleri anlattı.

Karatay gençlerle Kırım göçlerini konuştu

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı başkanı, yapımcı ve yönetmen Zafer Karatay lise öğrencilerine, Kırım'ı ve Kırım'dan göçleri anlattı. Yalova Çiftlikköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce, Çiftlikköy Diriliş Anadolu İmam Hatip Lisesi Tarih Öğretmeni Hatice Durmuş ve öğrencilerinin, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yalova Çiftlikköy Şubesinin desteği ile düzenlenen "Kırım'dan Hak Topraklara" konferansı, 17 Nisan tarihinde Çiftlikköy Özel Uğur Koleji konferans salonunda gerçekleştirildi.

"Kırımdan Hak Topraklara" konulu söyleşiye Çiftlikköy ilçesindeki lise öğrencileri, Kırım Derneği Yalova Çiftlikköy Şubesi mensupları ve Yalova Türk Dünyası İşbirliği Platformu üyelerinin de aralarında olduğu 300'den fazla izleyici katıldı.

Çiftlikköy Diriliş İmam Hatip Lisesi tarih öğretmeni Hatice Durmuş'un açış konuşmasından sonra, Kırım Derneği Yalova Çiftlikköy Şubesi başkanı Zeki Ertürk bir konuşma yaparak, öğretmen ve öğrencilere, katılımcılara Kırım'a gösterdikleri ilgi ve destek için teşekkür etti ve dernek faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Öğrenciler Oğulcan Oruç ve Büşra Karababa'nın okudukları şiirlerle süsledikleri başarılı sunuşlarla devam eden programda, öğrenci Ravşu Nur Anlayışlı'nın okuduğu şiir herkesi duygulandırdı.

Zafer Karatay'ın hazırladığı ve 1994 yılında ilk defa TRT'de gösterilen ve defalarca tekrar yayınlanan Kırım belgeseilinin ilk bölümün seyredilmesinden sonra kürsüye gelen Zafer Karatay, Kırım Tarihi'ni, Kırım'ın Rusya tarafından işgalini, Rusların politikaları sesebiyle yüzbinlerce Kırım Türkünün göç etmesini, İsmail Bey Gaspıralı'yı, Kurultay dönemini, Kırım Halk Cumhuriyeti, sürgün ve Kırım'a dönüş mücadelesini ana hatlarıyla anlattı. Konuşmasının sonunda Zafer Karatay ve Kırımoğlu Bir Halkın Mücadelesi gibi birçok başarılı belgesele imza atan ödüllü yönetmen Neşe Sarısoy Karatay hem Kırım hem de belgeselleri ile ilgili öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.Çiftlikköy İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Gözde Paköz'ün, Zafer Karatay'a teşekkür plaketi, Çiftlikköy Kırım Derneği başkanı Zeki Ertürk'ün de konferansı düzenleyen öğretmen ve öğrencilere Tarak tamgalı gökbayraklı tabaklar vermesinden sonra, kuliste hazırlanan "Fotoğraflarla Kırım" sergisi gezildi.

Konferans öncesi Zafer Karatay ve Neşe Sarısoy karatay Kırım Derneği Çiftlikköy Şubesi'ni ziyaret ederek, kadınlar kolunun düzenlediği el sanatları kursuna katılan kadınlar ve dernek üyeleriyle sohbet ettiler.

Kırım Tatar Milli Meclisi KTMM Kırım Halk Cumhuriyeti TRT Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yalova