Başka bir araştırma ise çocukların yüzde 65’inin 1 saatten daha az oyun oynadığını gösteriyor” dedi.

Aktif Yaşam Derneği çocukların açık havada zaman geçirmelerinin fiziksel ve zihinsel sağlıkları için önemine dikkat çekmek amacıyla dünyanın farklı ülkelerinde düzenlenen Okul Dışarıda Günü’nü Türkiye’ye taşıyor. Bu kapsamda 17 Mayıs artık ‘Okul Dışarıda Günü’ olarak kutlanacak. Tanıtım toplantısında konuşan Prof. Dr. Belma Tuğrul, “Araştırmalarımıza göre Türkiye’de çocuklar dışarıda zaman geçirmiyor. Öğrencilerin yüzde 58’i hafta içi yalnızca 1-2 saat dışarıda oyun oynuyor. Başka bir araştırma ise çocukların yüzde 65’inin 1 saatten daha az oyun oynadığını gösteriyor” dedi.
Dünyada 2016’dan beri Project Dirt tarafından sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılarak düzenlenen ‘Outdoor Classroom Day-Okul Dışarıda Günü’, artık Türkiye’de de kutlanacak. Dışarıda oyun oynamanın, keşfederek ve deneyimleyerek öğrenmenin çocukların fiziksel ve zihinsel sağlığının yanı sıra iletişim becerileri ve yaratıcılıklarının gelişimi için önemli olduğu fikriyle yola çıkan Aktif Yaşam Derneği, kampanyayı bu yıl OMO’nun desteğiyle Türkiye’de de hayata geçiriyor. Bu bağlamda 17 Mayıs’ı ‘Okul Dışarıda Günü’ olarak belirleyen dernek, öğretmenleri www.okuldisaridagunu.org web sitesinden kayıt yaptırarak ve destek malzemelerden yararlanarak dersleri açık havaya taşımaya çağırıyor. Projenin Soho House’ta düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Okul Öncesi-Erken Çocukluk Eğitimcisi ve Uluslararası Oyun Derneği (IPA) Türkiye temsilcisi, ‘Okul Dışarıda Günü’ sözcüsü Prof. Dr. Belma Tuğrul, Türkiye’de çocukların dışarıda zaman geçirmediğini belirterek, şöyle devam etti:
“Okul çocukların ‘düzen’ kavramını anladıkları yaratıcı bir gelişim, etkileşim ve öğrenme alanı. Öte yandan dışarısı da uyarıcılar yönünden çok zengin, doğal, ilgi çekici ve hatta maceralı fırsatlarla dolu. Açık hava çocuğa ilk elden öğrenme fırsatı sunar ve bu fırsatlar çocuklarda sağlıklı olma durumunu yaratır. Çocuklar dışarıda olmayı sever çünkü onları heyecanlandıran daha çok bilinmez ve olasılık arasında keşfe çıkabilirler. Sadece fiziksel ve zihinsel olarak gelişmekle kalmaz, aynı zamanda sosyal ve duygusal gelişim alanlarında da güçlenirler. Ancak araştırmalarımıza göre, Türkiye’de çocuklar dışarıda zaman geçirmiyor. Öğrencilerin yüzde 58’i hafta içi yalnızca 1-2 saat dışarıda oyun oynuyor. Başka bir araştırma ise çocukların yüzde 65’inin 1 saatten daha az oyun oynadığını gösteriyor. Hafta sonlarında bu süreler biraz daha uzasa da genel olarak ilköğretim öğrencilerinin günlük aktivite düzeyleri önerilen sürelerin çok altında kalıyor.”
Okul Dışarıda Günü Aktif Yaşam Derneği Okul Öncesi-Erken Çocukluk Eğitimcisi ve Uluslararası Oyun Derneği (IPA) 17 mayıs OMOKısa Bilgi
- Tarih : 2018-03-14 17:15:16
- İçeriği Yazdır
- Bir Arkadaşa Gönder
- Sık Kullanılan Olarak Kaydet
- İçeriği Bildir